lördag 2 januari 2010

En god fortsättning…

På det nya året önskar jag er alla.

Jag har haft fullt upp med årets inventering så jag har mest jobbat hela nyårshelgen…till min hjälp har jag haft Janne, Sussie och Marit…tusen tack…då gick det “bara” på tre dagar, phu! :-)

Ni som besökt min butik vet ju att det finns mycket smått och gott med betoning på smått. Tänk att räkna 193 ljusklämmor 429 klubbor, pärlor, småkors osv.

Ja, alla som någon gång i livet inventerat vet nog vad jag menar.

Men nu är det gjort och det känns väldigt skönt.

Nyårsafton blev därför en väldigt lugn och skön tillställning hemma hos oss. Det var bara jag, Janne, Vilmer och Viktor. Matilda som är hemma på jullov var självklart på fest med sina vänner och pojkvän.

Hon tyckte att jag var såååå gammal och tråkig som inte orkade gå bort till vänner på kvällen, hahaha. Hanna var med sin pappa över nyår…så det var en nätt skara av 4 som åt trerätters middag i det Lindbergska huset.

Tänkte delge er vår nyårsmeny:

Förätt: Chevré Toast

Varmrätt: Helstekt fläskfilé med potatisgratäng och sallad.

Efterrätt: Kolakaka

Här kommer recepten på för och efterrätt som är lätta att göra och så goda att det nästan borde vara förbjudet att servera det :-).

Båda kommer ifrån min moster Carina, tack!

Förätt: Chevré Toast 4-8 personer . Förberedelsetid 10 min, Tillagningstid 5 min.

8 skivor Baguette

150 g Getost

2 msk flytande Honung

1 kvist Rosmarin (Hade inte jag)

Tips: Strö gärna över lite rostade Pinjenötter, man kan även strö över lite rosépeppar för att krydda toasten lite extra.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär getosten i skivor och lägg på brödskivorna.

2. Grädda i ugnen i ca 5 minuter. Ringla över honung, hackad rosmarin och rosépeppar. Servera.

Getosten tillsammans med honungen gör underverk för smaklökarna.

Efterrätt: Kolakaka

Koka en burk kondenserad mjölk i 3 timmar. Obs!!! locket ska vara på. Ibland kan man behöva hälla på lite mera vatten så att burken är täckt. Låt svalna. Den kondenserade mjölken har nu blivit kolakräm :-).

200 g Digestive (smulas sönder och blandas med 100 g smält smör.

Tryck ut i en form med löstagbar kant.

Häll över kolakrämen

2,5 dl vispad grädde. Bred ut över kolakrämen

Använd de bär eller frukter du tycker om att strö över grädden. Själv brukar jag ha jordgubbar och hallon för att få lite surt till allt det söta så det bryter av lite.

Till sist så hyvlar man choklad över hela skapelsen och Voila! så har du fått en av de smaskigaste efterrätter jag någonsin smakat.

Hoppas att ni haft det jättebra under helgerna.

P & K

Melinda

20 kommentarer:

Théa & Linnéa sa...

Mums! Det lät gott. Härligt fina bilder på bloggen som vanligt! Förstår att inventeringen är skön att ha gjort, njut nu!
/Karin

LantlivsAnette sa...

Du...den kolakakan har jag faktiskt gjort en gång..och den är verkligen himmelskt god !! Vilken god meny ni hade..vet du, här var vi bara tre som åt nyårs middag..vi orkade inte heller med någon tillställning..skönt, vet du vad jag hade på mig..fniss ??? Mysdress hela kvällen, fy fasiken vad skönt det var..proppmätt o slappa i soffan....
Ha nu en kanon start på detta året, och jag vet, det är sååå skönt när inventeringen är gjord..
Kraaam Anette

Malmkakan sa...

Pust...det lät jobbigt det där med inventering. Men nu är det klart!
Mysig nyårsafton ni haft och tack för recepten. Den där kolakakan verkar inte gå av för hackor...

Vi hade oxå en relativt lugn nyårsfest hemma som firades med ett par bekanta, men tyvärr blev fru Malm lite för rund under fötterna efter tolvslaget så gårdagen tillbringades i säng med skallebank...usch usch!
Idag känner jag mig som en ny människa!
Kram, Cecilia

Mitt skabbiga chica hus sa...

Gott nytt år Melinda!!!! Och vilken meny, den där kolakakan ska jag testa vid första bästa tillfälle!

Vi hade det fantastiskt. 4 närmsta vännerna och ett 3 meter långt bord proppat med italiensk plockmat som vi delat upp och förberett innan. Verkligen ett lyckat koncept. Inget som kallnar och inget spring i köket. Vi åt i 5 timmar och sen rullade vi ut på terassen till 12 slaget:o)

Idag kan du se bild på fina salt och pepparkaret som maken var in och köpte hos dig innan jul. Tur för honom att han hajjade vinken, hintade bara femhundra gånger veckan innan...;o)

Önskar dig ett fantastiskt 2010!

Kraaam
Mia

En Doft Av Lavendel sa...

Kikar in och önskar dig ett gott 2010!!

Mmm..vilken härlig nyårs supé, lät mumsigt med kolakaka, slurp =P

Ha de bra & njut av att inventeringen är gjord!

Kram Benita

lottens vita och gröna sa...

hej du fina!
uuuu att inventera, guuu så många gånger jag varit med om det, det är verkligen ett hästjobb! du kan ju tänka dig stora H&M på ahmngatan som skulle inveteras efter stängningstid...en kväll, och till slut stod alla och räkna hårsnoffsar och lösnaglar och annat småskit, var hemma en gång vid fyra..sen var det jobba igen vid 9, man klarade det dårå när man inte hade kidsen! ohhh den chvretoasten har jag ju fått äran att äta, tack för härliga recept, ska skrivas ut!!! kan du mejla mig vilka dar ni ska vara nere på mässan...men inte hinner ni göra nåt eller träffa nån va...kanske vi ska slå till ett datum iaf till en lant träff på mitten, om ni vill fortfarande försås!!!
pös och gott nytt år min allra goaste dalkulla, lotten

Ullis/Leva på landet sa...

så skönt att du är klar med inventeringen, inte kul att behöva göra. Låter som om du hade en skön nyårsafton, vi var också "bara" hemma med familjen.

God fortsättning på det nya året!
Kram Ullis

Helen sa...

Hej!
Skönt med en lugn helg för er efter inventeringen. Jag vet precis vad du menar och det konstiga är att det känns som inventeringen kommer väldigt ofta. Konstigt.
Kram/Helen

annashusidingtuna sa...

Vilken god middag!
Gott nytt år!
Kram Anna

Det vita dårhuset sa...

Hej min underbara vän!
Jag och Marcus har setat ensamna varje år sedan William kom så det var skiiit kul med lite sällskap!!

Och roligt hade vi ;-)
Men nyktert ssom det var fanns inga bekymmer dagen efter här heller **fniss**

Kola kaka........Fy bubblan vad sugen jag blev!! :o)


Och kotten sen.....Har inte försäkrings kassan sett till att jag inte får mina pengar =(. Så någon kotte blir det inte nu men vänta du bara ;-)

Önskar dig en helt underbar fortsättning på det nya året gumman. Med nytt hus och bättre arbets villkor.

Många kramar Erika

Willewira sa...

Hej Gumman!

Förstår precis vad du menar med smått och gott i en inventering. Jobbade under en period i en symaskinsaffär där man även sålde sytillbehör och tyger. Gissa hur fort det går att räkna 1000 olika sorters knappar, sytråd, band av olika slag... pust!!

Du är väl värd en sådan god supé efter en lång inventering. Annars också, i och för sig.. :)

Blir det en kolakräm av den kondenserade mjölken? Det ska inte i någon sirap eller dylikt alltså?
(Förlåt mina dumma frågor... men man lär sig ju inget om man inte frågar.)

Allt gott till dig vännen!!
Stor kram!
Willewira

Rummet för välbefinnande sa...

Vad gott för dig att inventeringen är klar. Det är verkligen ett slitgöra, I know. Det finns ju en del saker som jag inte saknar, om man säger så.......

Vilka goa tips, får nog prova både förrätten och efterrätten tror jag. Fattade inte först det där med att koka burken i tre timmar, men så tänkte jag att det är ju faktiskt precis så det står ju.
Hur svårt kan det vara tänkte jag då........ Men, så grunnade jag lite igen förstås. Ja, det var den kaxigheten det *ler*
Ha det fint vännen och jag hoppas vi ses på mässan nu då. Bor ni kvar på hotellet igen, som vi gjorde sist?
Kram Mia

Noll54/Eva-Karin sa...

Hej Melinda!

Vad skönt när inventeringen är klar!

Själv har jag bytt bokslutsdag , till sista april,,,så iår är det första gången på 10år som jag riktigt har varit ledig under nyår!
Men ni verkade haft en helmysig kväll!

Önskar ett riktigt GOTT NYTT ÅR med mycket sälj!!!!

E-K/noll54

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det låter lugnt och skönt tycker jag. Vi firade med Nyårsrevy och sen mat på en teaterkrog vägg i vägg med teatern. Tolvslaget firade vi hemma, men missade det. Var ute och gjorde snöänglar, hela nyårsdagen var jag trött efter det! Så fina foton från er kväll, och recepten ska jag skriva av.
Ha en mysig söndag
Goa kramen
AnnaMaria

Lilla huset på prärien sa...

Hej goding!

Det låter som om ni hade en fantastisk nyårsafton precis som vi. Lugnt och skönt med mycket god mat :) Jag önskar dig såklart en riktigt god fortsättning. Njut av sista helgen nu innan nya året sätter igång på full fart.

Kram Jenny

Anna-karin sa...

MUMS!! God fortsättning på dig också:) Hoppas att försäljningen har varit på topp! Kram //A-K

Unknown sa...

Hej hopp!!

Har oxå inventerat klart nu!! =) Jippie....(verkligen baksidan med att ha butik ..på delad plats med papperna)...ti-hi...

Snart bär det av till Stockholm på mässa...ska du dit!!?

Ha den underbaraste dagen av alla!! kramar Malin

Solsjö - Under en vind sa...

Vilka toppenrecept! Ska absolut prova efterrätten! Svag för det söta....

Vackra bilder, som alltid mycket inspiration!

Kram kram!

pillan sa...

oj vad mumsigt det där lät ,
kolakaka vattnas i munnen , måste testa den nån dag ..

Gammalt o nytt 1:12 sa...

Vilka toppenrecept!
Kolakakan får jag prova att göra och bjuda på till helgen..
Kram Irene