onsdag 26 november 2008

Kalas och granbarr...

Hej alla godingar.
Igår hade vi alltså kalas för vår Hanna som blev 12 år.
Usch vad tiden går fort!
Jag kan riktigt sakna den tiden då Hanna och Matilda var småflickor och man kunde köpa små söta klänningar, prinsess attiraljer och andra söta saker. Missförstå mig rätt nu, alla åldrar är mysiga i sig...men nu är det nästan bara pengar som gäller.
Kläder kan jag inte köpa..åt varken Hanna eller Matilda. Om jag tycker att -Jaa, men det här är det här är ju deras stil så blir det iallafall fel när man kommer hem det. Känner ni igen er, ni som har lite större flickor?
Nåja, Hanna blev nöjd med sin dag och det är ju huvudsaken.



En söt sak köpte vi iallafall. Hon hade önskat sig ett par tofflor och dessa från Lagerhaus gick inte att motstå. Hanna tyckte de var lika söta som mamman.


En annan sak hon hade önskat sig var ett halsband.

Jag beställde ett av Helena som gör de vackra silversmyckena som säljs i min butik. Att bära ett halsband som det står älskad på måste inge styrka. Och Oj vad hon blev glad åt detta!

Tack snälla Helena för att du kom hem med det åt mig.

Ni vet väl också att det går att beställa precis vad man vill att det ska stå på brickorna. Jag fick en kedja av Helena när jag fyllde 35 som har ett stort hjärta på och så en bricka med barnen första bokstäver på. Har man som jag fyra barn så pinglar man kanske som en kyrkklocka annars :-).

Hannas goa bonusmamma Maria är florist och jobbar i en blomsterbutik. Hon hade gjort denna underbara bukett. Jag som älskar ljusrosa höll på att smälla av när jag såg dessa i mina ögon de vackraste rosor jag någonsin sett!

Idag svängde hon förbi här efter jobbet och gav mig 15 långstjälkade röda rosor. Såna som blommat över för mycket för att säljas...men det kunde inte jag se. Hon tyckte att jag kunde ha dem och dekorera med i butiken till söndagens julmarknad och 1-årskalas.

Tack gulle dig!

Jag fick frågor om recept på tacorullarna. Nu är detta ingen matblogg och jag är absolut ingen kreativ kock som gör vackra skapelser...men de är goda ;-).

Jag gör ingen vanlig tacoköttfärs när vi äter tacos utan jag gör vanlig köttfärssås istället.Som den gottegris jag är så vill jag med andra ord ha såsen också...och med sås så menar jag med creme fraiche.

Sedan använder jag alltid vitlök, cayenne peppar och chilisås för att få lite piff på det hela. En annan ovana jag har är att jag alltid i alla maträtter tillsätter lite socker. Tycker att det framhäver smaken bättre då, hmfrrrr...

Iallafall:

Tortillaskal av valfri smak, det är bra om man väljer de stora så att man får i så mycket som möjligt, hahaha...och så är det lättare att rulla ihop så inte allt böser över.

Köttfärsen i

Rulla ihop dem på en plåt med bakugnspapper i botten.


Skiva eller riv över ost och avsluta med svartpeppar över rullarna.


In med allt i ugnen och gratinera tills osten har smält och allt är uppvärmt.


Servera med en sallad och tsatziki till.


Detta kan varieras med en mängd olika fyllningar och såser, tex kyckling med wokgrönsaker och kebabsås :-).



Efter det var det dags för marängsvissen. Tomtebloss gör det hela lite mera glamouröst.


Jag gjorde strutar av notblad till mina nyinlöpta hyazintvaser.


Dessa kommer från Ann som har Blommor i Säter.


Jag har köpt två Nusnäsljusstakar också. Ställde dem i burspråket i köket med en kruka med granris i. Tyvärr så gick först en, sedan två och sedan tre lampor sönder!! Hur kul vad det på en skala från 1-10?

Jag dekorerade spiselkransen med granris också. Ropade in dessa nysilverstakar på auktion i somras. Nej...jag har inte putsat dem och Ja, jag inser att jag skulle ha satt i nya ljus innan jag fotade..men har man bråttom så har man :-).

Gissa om jag kommer att få dammsuga granbarr ända fram till midsommar sedan. Men det är det värt :-).

Grankvistarna kommer från denna lilla gran. Gillar när de ser lite luggslitna ut, eller gran på stam som jag säger :-).

Fick också frågan hur man ska bete sig när man sätter dessa granar i glasburkar. Först och främst så grävs granen upp med rötterna, dessa måste vara kvar annars kan man dansa ut julen innan den ens har börjat.

För att få lite stadga så skickade jag ut maken i rabatten för att hämta in lite stenar som man försiktigt kilar upp granen med och...Voila!

Några granriskvistar blev över så de fick hamna på den lilla silverbrickan tillsammans med lite småkulor i fattigmanssilver.

Hjälp, nu blev det låååångt igen.
Ha det så gott.

26 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Oj vad du har piffat redan Melinda! Riktigt juligt och "grannt" (skånska). Tänk vad kul att läsa det du skriver om dina lite äldre flickor! Mina är ju bara 2 och 7 månader ännu så länge men det är ju bra att veta vad man har att vänta sig framöver *ler*

Kram Jenny

Vit Gladiolus sa...

Åhhh tack för receptet!!! Ska göra detta till helgen!
Kraaaaam

Ullis/Leva på landet sa...

Så härligt det ser ut. Du har gjort så fint. Tack för receptet, måste jag prova.

Kram Ullis

Jenny Oak Fae sa...

OJ vad fint du har Jul-dekorerat!!!

Fina presenter dottern fick, halsbandet var ju LJUVLIGT!

: )

Kram, Jenny

<3

Lilla huset på prärien sa...

Hej igen!

Web-shoppen kommer du till om du klickar på bilden på högersidan av min blogg. En bild på tre linnen och så står det Gräddhyllan, dina barnkläder på nätet ;)

Kram J

Lilla huset på prärien sa...

Annars är adressen www.graddhyllan.nu

Kram!

lottens vita och gröna sa...

oh nu kom jag på en sak, hihi, jag har en son som med är 12 tänk om de kunde , nääää skojjade men jag försår hur de är och tänker, att fatta att hängiga joggingbyxor och hängmössa när dottern på snart tion går till skolan...ja våra smaker är inte riktigt lika där!!! såååååå vackert halsband ljuva ord runt halsen! sååå fint du fixat till advent, fick ett ryck idag, det är fint på två ställen resten är kaos av allt som blev över, hehe!
ha det goast fina vän! varmkram lotten

smultrongården sa...

Ja, lååångt blev det - alltid lika kul. Kul att du hinner så vi får en härlig tid framför datorn "med dig".

Mysigt kalas ni hade. Visst känns det konstigt när man inser hur gamla ens barn är. Olika tider har man med dom. Mycket roligt och även spännande!
Nu ska jag natta mig själv - natti på dig med!
Kram Eva

Brunkullan sa...

Oj så fina gåvor hon fick dottern! Halsbandet är bedårande!
Grattis till henne!

Receptet ska jag komma ihåg:)

Så fint du piffat till advent också! Smart med rotad gran!

Auktion sa du! Åå..var det på Tengens? Var du där? Eller hade du bara budat?
Nej jag var inte där. Vi var i stugan, men jag har varit på två auktioner i sommar, och kommer nog gå på en och annan i vinter också:)

Susanne

annaslantliv sa...

Oj vad fint du har gjort.
Ska genast ut och gräva upp en gran. Har funderat på hur alla orkar med barr i en hel månad men så blir det inte alltså om man tar med hela alltihopa. Perfekt!

Jag köpte oxå de där tofflorna, så himla fina är dom.

Det där receptet ska provas, blir ju lite lättare att äta för de små.
Här har du en som oxå sockrar. Det BLIR godare då. Precis som med riktigt smör. Mums.

Kramar Anna

Vit Gladiolus sa...

Halloj igen! Jag har redan varit här...;)
Kramisar

Tanjis sa...

Va kul att jag kunde tipsa dig om något! :)
Ska jag vara helt ärlig så var det två-tre ljus som var trasiga men då bytte jag från de ljusstakarna som hade blivit fel! Ha,ha! Men sen trodde jag att ett till ljus gått sönder men det visade sig att det blivit för hårt åtdraget så testa att vrida lite på dem (även tillbaka) bara för att se.

Åh,jag förstår att du har mina två önskesaker i din fina butik. Skulle beställa bägga av dig OM jag hade råd men min mammalediga plånbok ska ha råd med mycket denna månaden. Tycker det är så trist! Hatar att vara "fattig", hi hi....fast jag är väl inte direkt fattig men det känns så när man vill shoppa hur mycket som helst. Och julklappar nuför tiden är rätt dyra.

Hm, jag som längtar tills min snart 4-åriga dotter ska bli stor. Kanske ska vara nöjd och glad ett tag till. Men längtar mig till döds på att hon ska sitta med mig och pyssla. Jag som älskar att pyssla!

Tack förresten för gran-tipset! Är det så man gör om man vill ha dem i tex en hink eller så med! Smart! Fattar inte att jag kan komma på sånt själv. Hur dålig fantasi kan man ha?

Mycket fina presenter fick din dotter ialla fall. Gillade halsbandet, har hon någon egen sida?

Ha det så bra!

Lillstuga sa...

Det gör inget att det blir långt för det är så kul att se vad du pysslar med. Och man går alltid härifrån med en stor dos extra energi och massor idéer.
Kram Anna

LantlivsAnette sa...

Åhhh underbara bilder...
Vad roligt med kalas, och visst känner jag igen det där med att inte kunna köpa kläder åt barnen nu, det blir bara fel, dom får sköta klädinköpen själva nuförtiden.
Det där måste jag ju också prova, tacorullarna ! Här har vi ständig ide torka då det gäller middags maten, jag hinner ju aldrig riktigt känns det som,men förbereda och handla det gör jag...
Men sen..ujj..inte lätt det där med middagar..
Ojjj, så fint du har dekorerat och pyntat hemma...riktigt fint..små granar det är så himla fint, jag ska hämta in flera såna..
Igår hämtade jag den stooora kaninen, wow vad fin den är..den största i min samling nu !! Jag ska klura ut några riktigt fina kläder till den sen. Det ringde en bloggare till mig igår till butiken, hon undrade vart mina kaniner kommer ifrån så jag hänvisade henne till dig, hoppas att hon hör av sig och beställer, Viveka heter hon.
Jag har betalat in nu på morronen till dig ...
Näpp, nu väntar frukosten...
Ha det gott
Kraaam Anette
P.s I morron visar jag vår julskyltning...lycka till med din, jag kan ju bara ana hur fint du kommer att ha det i dina fönster..

Marits vita skrin sa...

Åh vilket vackert halsband din dotter fick. Det skulle jag bli väldigt glad om jag fick. Vilken lyckost.
Vad roligt att vi la in inlägg om smycken båda två;)

Jag kommer och hälsar på dig idag. Kram kram

Designe sa...

OJ här var det mycke fint! Så fina presenter och vackra rosor! JÄttefint med allt granris oxå! Jag har tagit in en pyttegran som står i glasburk.
Så gott det ser ut med tacorullarna, det måste jag nog prova! Kram kram :)

Anonym sa...

Hej Melinda. Hälsa och gratta Hannastumpan från gamla fröken.
Synf på ljuslamporna. Men det finns på Coop...tänkte ljust att vilka ovanliga lampor ..vad kan de passa till...och så när jag kommer hem, så ser jag dem i din blog.
Vi ses och hörs
Ing-Marie

Marina sa...

Härligt med lyckade kalas! Söta tofflor fint halsband. Vad kostar halsbandet? Blev intresserad av ett sånt till dottern kanske.

Galleri Hönshuset sa...

Halloj stadsbo...det är jag, från landet =)

Allt väl? Grattis till den stora tjejen...Jag saknar också, redan, den tiden dem var riktigt små. Jag var över till en kompis nu på kvällen och där fanns det annan tjej som hade sin yngsta med sig,en 3 månader gammal baby....blir man sugen eller...=)

Härliga bilder...du kan inspirera du...

Min kamera ja...köpte den för ett tag sen, och specielt dyr var den ju inte heller...en digitalkamera med lite bättre zooooom...det är allt som behövs...eller ja, det kan väl vara bra om man har lite fantasi också, när man fotar...olika vinklar och så.... you know... =)
Nu blir det mycket babbel här, jag
hör nämnligen snarkningar från sovrummet =), och har ingen o kackla med, så då sitter jag väl här och kikar runt vad ni andra har för er....attans vad kul att bloggare finns.

Ha det så gott...(Är jag inte allt för upptagen kommer jag förbi imorgon, en lunch rast måste man ju ta. Har du tid o fika då =)?...puss o kram Pirre

Willewira sa...

Javisst blev det lite fynd i alla fall. Tycker också 35 kr var väldigt lite...

Just nu är jag lite mör i kroppen, nyss hemkommen från Stockholm. Det blir ju lite promenerande i den staden...

Nej, jag har inte fått något paket ännu... Men det kanske är ganska mycket för posten just nu. Vore ju tråkigt om det kommit bort... :(

Vad du har fixat! De där tacorullarna ser mumsiga ut... och inte särskilt svårt att göra heller...
Tofflorna gillade jag verkligen! Ursöta!

Nej, nu ska jag gå och lägga mig... är så trött...

Sköt om dig, vännen!
Stor kram
Willewira

Viola sa...

Hej Melinda, har vattnas det ju i munnen på en idag, har inte hunnit med frukosten ännu så magen började att göra sig påmind, visst är det blandade känslor när ungarna växer upp, idag har jag två långa vuxna män som ibland tittar ner på mig och kallar mig för mamma, fniss...saknar detta med julen när ungarna var små, väldans vackra bilder hos dig idag, det stillebenet med granen blev jag så förtjust uti, ha en skön ljushelg, kram

LantlivsAnette sa...

Halloj vännen !
Åhh, tack snälla för komentaren hos mig..nu håller vi tummarna att det går bra på Söndag, tänk ändå om vi kan vinna skylttävlingen !
Priset är en resecheck på 10 papp !!Det vore inte illa..
Du får säkert jättefint i dina fönster...roligt att du får hjälp, då kan man bolla lite ideer med varann..drick glögg och ha det så roligt när ni skyltar !
Kraaam Anette

hemtrevnad marie sa...

Jag älskar lååånga inlägg, haha!
Så fint du gjort överallt!!
Dina strutar av notpapper var jättefina i hyacintglasen!
Själv gjorde jag strutar att ha i mina små järnurnor av dagstidningen...ja, man kan väl säga att de inte är lika elegnta....ska bara klistra på nån tjusig bild på också, så blir det ännu ett verk av klotterfia här!
Tacorullarna ser supergoda ut, tack för tipset...det kan va kul att variera sig lite!!
Ha en superhärlig adventshelg!!
kramis

Ett hus i vitt sa...

Åh njuuter av alla vackra bilder. Och stort grattis till din stora tjej! Jag förstår om det är svårt att styra presentval i den åldern. Men tofflorna och halsbandet var ju ljuvligt söta. Skulle jag också vilja ha :-). Och tacolådan ska jag nog prova, såg ju hur mumsigt ut som helst!! Och dina julpynt, inspirerande! Ha en rikigt fin första advent. kram, Anette

Jenny Oak Fae sa...

TACK vad gullig du är!

: )

Kram och ha en riktigt skön & fin helg!

Jenny

<3

Anonym sa...

Nu fick jag veta varför man ser smågranar med rötterna kvar i glasburken. Verkligen dekorativt. Fint med lite luggslitna smågranar, som får en chans att komma in i värmen och få så mycket uppmärksamhet trots att dom inte ser ut som Disney-granar som vi är vana med. Hoppas du får en trevlig skyltsöndag och 1:a advent.
Hälsningar Yvonne