söndag 28 mars 2010

Mina händer är bakbundna…

Hej allesammans.

En av bloggens absoluta bästa egenskaper är att kunna få smakråd av er läsare och bloggvänner.

Just nu skulle jag verkligen behöva den hjälpen men jag kan inte visa er några bilder?!

7

Jag ska nämligen vara med på  en dukningstävling på en mässa vid Lugnet som går av stapeln den 17 och 18 april. Mitt huvudbry som ni kan förstå är ju just nu huuuur jag ska duka?

Temat är festdukning och borden vi dukar på är 80 *180cm. Sedan är det publiken under helgen som röstar fram den vackraste dukningen.

12

Vad ska jag välja, hur ska jag lägga upp det, vilka färger ska jag använda mig av, eller inga??? Det bara snurrar i skallbenet just nu.

Jag har nyss kört ur familjen ifrån köket och gjort 3 st olika dukningar hemma och fotat.

10

Rent spontant så skulle jag iallafall bli tacksam och glad över om ni kunde enligt era tycke och smak kunde komma med några råd och tips som jag bör tänka på. Vad skulle ni vilja se på en festdukning? Vad skulle få er att höja på ögonbrynen lite extra?

För att få hjälp med detta så lottar jag ut ett ännu så länge hemligt pris till någon av er som lämnar kommentarer.

Blogg eller inte blogg spelar ingen roll…huvudsaken ni har en åsikt.

Kom bara ihåg att lämna er mailadress i kommentaren om det är så att ni inte har en egen blogg.

Detta blir en snabb tävling så den avslutas redan på tisdag kl. 20.00.

Stoooort tack på förhand.

Hoppas att ni haft en bra helg!

Kraam

Melinda

25 kommentarer:

Tidsmästarinnan sa...

Hej på dig!
Ooo vad spännande! Hoppas du hinner fotografera lite från själva tävlingen, det låter hur kul som helst!!

Rent personligen tycker jag att det som höjer en festdukning är det "växtliga" pyntet, gärna något oväntat som en enkel servettring gjord av ett brett vackert grässtrå (det kanske var ett dåligt exempel men om du förstår hur jag tänker :-), pressade blad eller blommor utspridda på duken... det känns lyxigt tycker jag.
Stort lycka till och visa oss hur det blir!
Lyckospark hörrö!
Kram
Susanne

Monica, blogg Betongkrukan sa...

Hej,
jag har inget färdigt koncept, men jag skulle välja att duka med enkla medel, visa att det går att göra nåt läckert för en billig penning. Välja bort exempelvis dyra blommor och satsa på billigare lökväxter och självplockade kvistar... välja att blanda lite olika glas och porslin. Ljuslyktor av glasburkar...ja nåt sånt... satsa på det enkla, udda..
Lycka till, Hälsningar Monica

n o r d i n g å r d e n sa...

Hej Melinda, men gud va kul! Alltså, jag vet att du kommer att nå toppresultat än vad du tar dig till!!! Det där lilla extra kanske de andra norpar av dig om vi skriver här: )

Men jag vet, du har det lilla extra i alla dina bilder i stilleben hitintills så som sagt, det kommer bli så jäkla bra än vad du tar dig till, man kan inte komma med råd till en expert som till dig Melinda! Att hålla sig tema, färg, mm är bara löjliga ord....oväntade glas, kanske svagt färgade som går igen i blommor o blad...gröna , grå el lila, snyggt, ruffiga handdukar till servetter el tabletter...flera små blomstervaser el dyl istället för en stor på mitten, likn blommor på resp tallrik etc..( fast det kan ju va snyggt det med,:) ngn jättegammal grej/skål i snygg kontrast till de vackra glasen etc, nej, du kommer klara detta galant!!!!

Mari.

Änglarnas hus sa...

Hej!

men så spännande med en dukningstävling!.. Jag känner att alla i sverige längtar efter vår, grönska och pasteller nu..en linnebeige bas, antiksilver massor av grönska och svaga pasteller i tallrikarna..knyta ihop antikt med mer modern pastell..
Trots att jag är svag för vitt skulle jag rösta på ngt med mer färg just nu..av färgtörst..

Lycka till vad du än väljer!!

Kramis Sanne..

fröken knopp sa...

Oj vilken spännande tävling Melinda!! Jag håller tummarna så hort jag bara kan..tihi..

Mitt tips är nog mycket levande material..alltså blommor..Ingen festdukning utan blommor..tihi.. Inte om man frågar en florist ia lla fall!! :) Låga, täta arrangemang..mm....Ett jätte lycka till!!¨

Varma Kramar Elin

lottens vita och gröna sa...

ohhhhhhhh gu så kul melinda!!!
vet du gör nåt heeeeeeeeeeeeeelt oväntat!!!! ingen banketttjofräs, nä gör en trädgårdsbankett, typ böljande säckväv hängandes...undertalrikar av betong fat...underlägg gjort av flätat murgröna...sååååååå blommande körsbärsgrenar som blomdekoration...vaaaaaaa du hör jag är där, haha!
lycka till jag vet att du kommer att vinna, du är så grymmig på det där du!
varmkram lotten

Photo by Maria sa...

Vad kul!! Dukningar är väl jag ingen mästare på men jag gillar det enkla, att det inte är belamrat på bordet utan lite mindre och gärna lite växter såsom murgröna tex..Och så ljus förstås.. Nu på våren är det ju snyggt med lite pastellfärger..
Ja det var inte mycket jag kunde komma med.. ha ha.. Tror du klarar det galant..

Kram Mia

Rummet för välbefinnande sa...

Himmel så kul!!!!
Alltså, du är ju mästerlig på att få till det så visst sjutton kommer du att greja det här.
Något blickfång som liksom bara suger ögonen dit, och hur man än försöker titta bort så ska man lockas att titta igen. Men, om du bara själv lägger lite av din själ och glädje i det du gör så kommer det fullkomligt att stråla om ditt bord.
Lycka till nu och jag längtar efter att få se bilder från tävlingen sen.
Kram kram Mia

Anonym sa...

Duka med den blomma du har på första bilden, Bellis, helt underbar och dekorativ, gääärna vita. Lägg sedan till murgröneslingor, rostiga klot, äppelkvistar i gamla flaskor.

Ha undertallrikar i betong, tenn eller fattigmanssilver. Ägg är med fint, t ex fågelägg

Linne eller vitt på bordet, gärna grovt

Åh vad spännande att se hur det blir och se om man vinner nått, det händer ju inte för ofta *fniss*

pöss

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Det blir spännande att se sedan vad du gjorde. Är inget vidare på det där själv men har i vinter blivit sugen på att göra något i svart och rosa. Såg tända Mineglas i rosa (värmeljus i) mot svart och det var så snyggt. Fast det är mera vinter och inte så mycket vår förståss...
Ser med spänning fram emot kort sedan när du kan visa.
/Karin

Anna sa...

Oj vilken kul grej! Ska själv vara med på mässan med mitt företag och Forever (Aloe Vera) och såg att denna aktivitet skulle vara. Skitkul!! Okej, jag tänker att majoriteten som röstar är KVINNOR. Det är VÅR och då är det spets, olika nyanser av VITT och en accentfärg som LJUSROSA, som JAG tror på! Lite tyg på tyg, blommor och ljus - skapar ALLTID myskänsla.
Det är vad jag tror på! Gärna upphällt "rosévin" och romantiska kjoldynor. Du har känsla, så det blir ju inga problem för Dig!
Lycka TILL!!!

Tiol sa...

Hej Melinda!
Oj vad spännande, vilket härligt uppdrag.
Jag tror nog att oavsett vad vi andra skriver här, så har du din egen bästa bild inne i dig redan nu, i stora drag i alla fall. Det har du ju visat med dina bilder du tagit, med vad du plockar in i butiken, bilder från ditt hem mm, listan kan göras lång.

Duka ditt eget bord, för din egen härliga fest för alla dina vänner. Det önskebord du själv skulle vilja sitta vid när du gick på fest. Melinda dukar till Melindas stora festbord. Men ändå är du med som en gäst vid det bordet, om du fattar vad jag menar.

Jag vet ju inte alls om ni har fria händer vad det gäller ekonomi o dylikt?! Men något att tänka på med denna dukning skall vara, att man som en "vanlig familj" skall kunna ha råd att göra den, fast kanske med lite billigare porslin ( om du använder lite dyrare). Det är en fantastiskt rolig ide` att just kunna inspirera andra att göra en sådan dukning hemma.

Jag önskar dej Stort Lycka Till med tävlingen Melinda.
Tina i Falun.
tina@olandersresidens.se

kickienglund@hotmail.com sa...

Hej!
Härlig utmaning att få vara med och duka ett festbord. Och om man tittar på din blogg så borde du inte få några problem alls ! Du visar ju alltid upp superfina bilder med olika tingest.
Självklart beror det väl lite på vad för typ av fest det är. Bröllop eller så...
Men själv tycker jag att- less is more.
Nu i vårtider skulle jag försöka använda mig av lökväxter, gärna planterade på lite "fiffigt" vis, lite kvistar från äpple träd eller dyl.
Någon skir vårfärg som grund och kanske följa upp den i olika nyanser vad det gäller både porslin mm. Något lite extra vad det gäller placeringskorten skulle jag satsa på. Något som ofta får gästen att känna sig lite extra välkommen till bords. Här kan du ju också använda dig av vårsaker, såsom tussilago, snödroppar el dyl.
Självklart kan du ju allt detta o jag håller tummarna för dig, du kommer säkerligen att ro hem hela alltet.
Lycka till !

Vita Falkens Lantliv sa...

Vad spännande!!! Jag tror på vitt som grund, gärna lite spets, blommor eller några tallrikar tex. i mycket svagt rosa eller lila. Mycket silver och murgröna eller ännu hellre kvistar som äpple eller körsbär.
Lycka till!!!
Kram Susanne

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så spännande, det kommer du och lyckas bra med. Jag är nog förutsägbar, men ibland går det förutsägbara hem. Jag skulle duka i skiraste vitt och linne. Blanda vita skira tyger med ruffare linnefärgade. Drömljusstakarna skulle vara i vitmålad betong, stora rokokosvulstiga. Alternativ 2 duka i vitt med glas i grönt...Nu ska jag sluta innan du går..fniss
Lycka till och ha en fin påskvecka
Stor kram
AnnaMaria

Stinas butik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hem och Lycka sa...

Jag skulle tycka det vore fint med dukning efter årstid och hade varit vackert med mossa direkt på bordet (med plast under förstås för att skydda duken) och så små söta snödroppar och minitulpaner nedsatta i mossan. Lite slingrande murgröna varvad med enkla glaslyktor och voila - en vacker vårdukning!

Lycka till!
kram

annaslantliv sa...

Naturens bidrag. Ofta tycker jag att det är det levande som är det mest spännande.
Kan inte ge några tips för jag är urkass på att duka men det jag oftast lägger märke till är det som kommer från naturen, gärna någor oväntat. Inte det vanliga rosor och sånt men det spåret tror jag knappast du är inne på. ;-)

Lycka till!

Kramar Anna

Anonym sa...

Hoppas man får göra så här... Tänkte bara tipsa dig om att söka på hjärterum (En inredningsbutik i Borås) och se mässbilder i deras blogg. De visar fantastiska miljöer som kanske kan inspirera dig? Mvh/Ulrika

Lantligt i stan sa...

Åh vad spännande med en dukningstävling! Jag skulle rösta för vackra färska blommor gärna med pastelliga inslag, vitt skirt linne och linneservetter, silvriga ljusstakar. Porslinet ska gå i vitt med tillhörande etsade glas på fot alternativt i silver. Eventuellt inslag av kvistar eller murgröna. Ha det gott och lycka till!
Kram Anki

Maria i Avesta sa...

Hej Melinda!

Jag tror att de flesta längtar otroligt mycket efter VÅREN just nu! så om jag vore du så skulle jag göra en riktig vårdukning.Det finns ju så härliga vår lökar i kruka nu; IRIS, krokus, hyacinter, påskliljor mm. Så även lite prydnadsgräs så har du snart en känsla av att det kommer en underbar årstidtid snart :)
Stort LYCKA TILL!!

Godastunder-tokigaidéer sa...

Häftigt, jag älskar att duka fint men vet inte om det är specielt avancerat som i din klass. JAg gillar när man lägger lager på lager med dukarna. En ljus i grunden och som panduro har tunt skirt tyg i olika färger i smala längder att lägga på olika sätt. Det är vackert med vitt och lime grönt tillsammans och sommar frächt. Att ha murgröne kvistar eller annat grönt är aldrig fel.
Några enkla tips från mig, jag har gjort en jul dukning på min blogg någonstans i vitt och silver med en massa mossa osv, ta en titt...
Ah det gott och lycka till
Kram Anna

Willewira sa...

Men vad kul! Och spännande!!
Jag håller tummarna för dig!!

Själv är jag helt galen i blommor och grönt... gärna murgröna som slingrar sig ner ur en kruka, vacker skål (som kanske står på en spegelbricka?). Sen om du vill ha färg eller inte är ju en smaksak, men pastelligt rosa, grönt, vitt och lime.. är snyggt.
Eller körsbärsblom... och gröna blad... är vårfräscht och enkelt att bara lägga på bordet.

Ljus gillar jag också. Kandelabrar är sååå vackert. Eller små speglar med ljus i glas el dyl. Lägg gärna kristaller eller pärlor på speglarna som glittrar i ljuset.

Linneservetter med en liten rosa blomma och ett murgröneblad kring, eller med ett band av kristaller...

Bäst gillar jag vita linnedukar... det är så fräsch och neutralt och lyfter fram servisen. Som i detta fallet kan vara vitt, men skulle kunna vara jätteläckert i limegrönt eller rosa... typ Matteus.

Hoppas det ger dig lite inspiration. Men jag förstår att du har huvudbry.... det är ju så mycket som är snyggt.

Lycka till Melinda!! Jag håller tummarna!

Kram
Willewira

Unknown sa...

Hej,
vilken spännande utmaning!
Själv hade jag nog känt mig mest tilltalad av en dukning i vårens tecken och jag tror att de flesta nu längtar efter den skira vårgrönskan, vårblommor i pastellrosa, ett glas vin i kvällsolen och romantik. Lite luddigt kanske men jag tror att du vet vilken känsla som skulle förmedlas, sen får man göra som vanligt; ta det man har, lägga till och pilla och trixa tills man är nöjd ;))
Lycka till!!
Ser fram mot foton av hur det blev // Allis

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej vännen!

Vilken rolig utmaning!

Ja det har ju kommit in massor av goda fina tips från bloggvänner ser jag.
Och jag skulle nog också säga att - använd det vanliga enkla som alla familjer har råd med. Inte dyra märkesglas, serviser eller proffsiga blomarrangemang.
Billiga silver tallrikar från loppisar som underfat kanske?Loppade tallrikar?
Välj gärna en vit bas och ev. en svag pastell som kontrast. Men då bara en aningens av den färgen.
Sen kan ju mossa, ris, blad, eller vårlökar vara en billig dekoration. Den du visar på bilden var ljuvlig! gör egna servett ringar av hampa snöre med en kvist eller blomma i. Linne servetter gör du enkelt själv genom att köpa en bit linnetyg och riv kanterna lite ruffigt.Höjer kvalitén mycket istället för pappersservetter. Och nya är ju dyra att köpa.
som duk kan du använda ett gammalt spetslakan eller gärna två som du lägger omlott för längre duk.
Juteväv finns att köpa billigt på trädgårds avdelningar. Klipp en lång remsa som en löpare? Går också att använda att knyta som servett ring med.
När du sen ska använda dig av ljus så ta gärna i med två eller tre stora höga ljusstakar. Gärna i svart! Sen kanske en liten ljuskopp vid varje kuvert?
Eller en liten chokladbit inslagen i cellofan vid varje glas som godbit till kaffet?

Lycka till vännen
och en fin påsk önskar jag dig

Kram Viveka