söndag 16 november 2008

Trolltider...


Är min absoluta genom tiderna bästa julkalender. All magi, pärlor och paljetter, vättar som kunde bli osynliga, Maran, Dorabella och alla de andra.

För några år sedan så fick jag hela serien av min man i julklapp. Och vet ni?? Jag tycker fortfarande att den är lika magisk. Vilken är er favorit julkalender?

Den som säger Lillstrumpa och Systeryster kan få lite medikament av mig ;-).

Jag tror att den julkalendern faktiskt har bidragit till min glädje i att skapa. En gång i tiden hade jag och mina vänner en pysselklubb. Vi turades om att vara hos varandra och pyssla...till sist blev det dock så att vi bara satt och tjattrade och glömde bort att pyssla.
Men det är ju skoj det med :-).

Igår var jag och familjen på kalas.

Det var min farfar som har nått den aktningsvärda åldern 90 år!
Det är inte så ofta jag träffar mina släktingar på min fars sida, tyvärr.

Det var så roligt att träffa alla, pappa, farfar & farmor, kusiner som jag inte sett på ca 10 år, faster, farbröder och alla respektive. Grattis farfar och tack för allt igår.

Vi var mätta och nöjda när vi satt oss i bilen hemåt.

Idag när jag tittade ut så fick jag se att det börjat snöa igen. Jag fick bråttom att få på mig kläder för jag var tvungen att skynda mig ut i skogen att plocka hem lite av vad naturen har att erbjuda innan snön har bäddat över allt som ett vitt täcke.


Jag älskar att vara i skogen. Det är så himla fridfullt och skogen känns nästan magisk.
Den här granen har växt över en sten. Om man ser sig omkring i naturen så kan man upptäcka både det ena och det andra.

Kanske det bor någon liten vätte här som har gömt en skatt?
Vem vet?

Här en annan liten vätte. Viktor tycker också att det är spännande i skogen.


Lärkgrenar är oerhört vackra att dekorera med. De ligger oftast en hel drös med vackra grenar under träden, bara att plocka hem och alldeles gratis dessutom :-).
Är det någon som vet vad denna växt heter?

Den växer som långa repor längs marken och är väldigt lik plättar i luften.

Jag gjorde ett hjärta att hänga framför min spegel vid vedspisen.

Använde en stomme av grov ståltråd och lindade sedan revorna varv på varv.

Tog ett rödvitrutigt band och hängde det lite på sniskan.

Det blev lite juligt på en gång.


Juligt blev det även här i vardagsrummet när en liten gran blev planterad i den gamla brandsprutan som jag hittade på loppis i somras.


Visste väl att den skulle komma till användning någon gång ;-).



Mina änglavingar fick flytta till trädgårdsstolen istället.

Nu är det ju inte så att jag tänker dekorera den och låtsas som att det är julafton. Jag tycker bara att det är vackert med granar.

Vitt och grönt är lika med skönt, inte sant?

Det andra jag plockade i skogen och vad jag ska göra med det får ni se en annan dag.
Tills dess, ha det så bra och ta hand om varandra.

35 kommentarer:

Dalatorpet sa...

hmm trolltider?? jag vet inte om jag minns vilken den är? ngt jag missat? finns det ngt jag älskar så är det trolltyg i tomte skogen. Tror inte det var en julkalender men den är verkligen jul för mig :-)

Viola sa...

Mina favoriter är nog klassiska teskedsgumman men det året Findus och Pettson gick småmyste jag, härligt med en rejäl släktträff, underbara skogsbilder med lille vätten och lärkträdet har oxå åtskilliga grenar i mina hem, älskar det mossiga med dessa rara kottar, ha en bra vecka, kram

Lilla huset på prärien sa...

Tusen tack för kommentaren om bänken, jag är själv väldigt förtjust i den. Nu när jag åkte hem från Stockholm tänkte jag att det är hög tid att börja med lite dekorationer hemma så jag skulle vilja ta mig ut i skogen en dag och leta lite. Så skriver du om just det! Kul :) Vilka fina fynd du gjorde!

Kram Jenny

Anonym sa...

Jättevackert!, blev helt superinspirerad att ge mig ut att leta efter mer grönt och fint att pynta med hemma. Granen i brandsprutan var verkligen bedårande.
Jag gillar också Trolltider, och så teskedsgumman, lite samma tema. Småknytt..

Malmkakan sa...

Helt klart Trolltider! Vilket vackert hjärta du gjort! Växten? Har ingen aning? Vet inte om jag sett den förut? Måste ut och leta den var ju jättevacker! Vad du får till vackra, enkla saker...det känns så varmt och kärleksfullt! Jag ska till Säter på tisdag. Typiskt! Din lediga dag... Ska till Hedemora på torsdag och då tror jag att jag hinner ramla in en sväng runt lunchtiden...
Hoppas!
Kram, Cecilia

Mitt skabbiga chica hus sa...

Åh vad härligt att vara ute i skogen. Och vilket fint hjärta, helt underbart!

Kollade kontosaldot precis och höll på att svimma, så jag måste nog ligga lågt med den franska postsamlaren. I alla fall till nästa lön om den finns kvar då.

Däremot är jag jätteintresserad av att hitta ett fint skrivbord. Det har jag budget till i vår stora byggbudget där jag har en slant till de möbler vi behöver. Om du kikar på mitt sista inlägg på byggbilden, den svart vita så ser du hur det lilla kontoret kommer bli, så kanske du får en bättre bild av vad jag letar efter. Jag litar till 100% på din smak!

Det blir som en liten trappa ner från vårt sovrum till det lilla rummet. Väggen kommer fortsätta rakt fram till fönstret, däremot så kommer vi fälla in ett stort gammalt fönster där som man kommer ha i ryggen när man sitter där. Jag har tänkt att ställa skrivbordet på den högra väggen. Det riktiga fönstret byts om en vecka till ett riktigt fint allmogefönster med fasta spröjs. Golven blir vitlutade plank. Ser du det framför dig?

Jag behöver ett skrivbord (och en stol) som passar in, enda dilemmat är väl att fönstret kommer börja 82 cm från golvet och jag vill ju inte dölja fönstret så bordet får inte bli för högt. Dock kan man väl alltid kapa benen om det behövs.

Håll gärna utik om du hittar nåt du tror kan passa!

Oj vad det här blev långt;o)

KRAAAM!
Mia

Anonym sa...

Hmm.. jag kommer inte på nån julkalender alls just nu. Men helt klart är att dom var bättre förr än dom är nu.
Växten.. Är det inte Linnea? Eller neej kanske inte, jag vet inte! Fint hjärta i alla fall. Jag bara älskar rödrutiga band! Har du såna i butiken??
Hehe jag vet att det nästan är dödsstraff på sånt om man frågar dej men det finns faktiskt ingen annan lösning i köket, om jag inte ska byta rum med typ vardagsrummet eller nåt men de blir ju så dyyyrt å flytta vatten å sånt. Dessutom kan det nog finnas fler timmerväggar att ta fram, tror jag. Blir ett senare projekt det =)

Ullis/Leva på landet sa...

Jag gillar också Trolltider, men gillar också Teskedsgumman, men Syster Yster mfl gillar jag inte. Klarar inte av Staffan Westerberg. Så fint hjärta du har gjort. Vet faktiskt inte vad det är för reva. Ska ta mig ut i skoge igen när det är ljust, alltså lördag så får vi se vad som kommer med hem.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

Marina sa...

Trolltider - den var bra! Systeryster o lillstrumpa var allt annat än bra!
Så fina skogsbilder du visar. Vackert!
Jag plockade också smågranar i går. EN ligger på marken och väntar fortfarande men en kom i en hink direkt.

Hjerterom sa...

For et nydelig hjerte du har laget :)
Gleder meg til å se det du lager av det du fant i skogen :)
Nydelig pute også!
Koselig blogg du har
Klem
Siw

Där Rosor Aldrig Dör sa...

Jag kan bara hålla med, Trolltider var verkligen en riktig julkalendet som jag minns med glädje. Sunes jul va också skoj =)

Vilka fina bilder du fångade i skogen & en liten men naggande go vätte som ser ut att fundera på livet :)

Hjärtat blev finfint!!!
Har också tänkt göra ett men med mossa..men kanske ska prova på ett liknande i de matrial du hittat (härmapa som jag är) *fniss*

Ha en fin ny vecka!
Kram Benita

Tulipa sa...

Det ser ut som att trädet kramar stenen. Mysigt!
Jag minns inte direkt julkalendrarna...konstigt.
Så härligt ditt hjärta blev! Granen i brandsprutan var också så fint! Jag har också plockat in lite mindre granar i glasburkar. Grönt och vitt är så fint. Sen kanske man inte pyntar sina granar nu, men det är ju en annan sak.
Är det okej om jag länkar till dig?
Jag älskar din blogg.
Kram Tulipa

Anonym sa...

Jag blir såå full i skratt.

Min julkalender sedan jag var liten är Trolltider "hallå i örat" det började alla med efter den, eller "det är jag som har nyckeln till den här stubben"

Jag bara älskade den kalendern. Jag är ju ute med hunden varje dag i skogen och brukar titta in på det trolska i skogen och fantisera vem som kan bo där:DDDDD

När min a stora barn var små så blev jag såå förtjust i Pelle Svanslös. Vi fick vara med på den inspelningen en dag och träffa alla katter live och vandra runt bland kulisserna för en av mammorna i klassen arbetade på tv huset. Det var rätt häftigt. Allt var stort och man kände sig som en liten kissemisse där man strök runt bland kulisserna :D

Vad fint du gjort hemma. Jag vill ut i skogen och stjäla en liten gran som jag sett. Den bara väntar på mig men min man tycker inte att jag är riktigt klok, nu igen....

Men det är jag väl, visst tycker du det?

Kramar Lena

LantlivsAnette sa...

Åhhhh Jiippiiee en till som minns och älskar Trolltider !!
Det är absolut den bästa kalendern genom tiderna...jag tror att jag gick på högstadiet då den sändes första gången...men jag satt som klistrad vid tv:n varje kväll !!
Helt fantastisk var den..och minns du hur den började, vinjetten ?
Fotstegen i snön...
Visst är det ju så att naturen har mycket att bjuda på..jag ska nog en vända dit snart jag också..
Sååå fint du har gjort, hjärtat och den lilla granen...åhh vad jag längtar till advent nu...vår renovering måste vara klar tills dess..
Idag ska jag måla sista varvet på golvet, sen ska det härda i en vecka...sen kan vi börja ställa in möblerna...
Ha det gott
Kraaam Anette

smultrongården sa...

Men hallå där! Hur pysslig är vi här nu då?? Hjärtat blev ju så jätte fint. Härlig tid vi går mot nu!
Ja, trolltider var underbar. Men jag satt inte klistrad då, är väl för gammal, hihi!
Här skiner solen idag o vi fejar o skurar o möblerar om inför julmarknaden. Åååh vad kul det ska bli!!
Kram på dig! Eva

Designe sa...

Vilka underbara skogsbilder och så vackert pynt du tillverkat!
Du, jag håller med om Trolltider, det är min favorit oxå! Kul att höra att det finns fler!..jasså man kan köpa de avsnitten?!..va kul! :)
Kram

Smultronstället sa...

Å det e min favvo kalender åxå absolut, den e magist å stört skön.
Visst e de härligt att gå ut i skogen och mycket fint har du hittat, hjärtat blev jättefint:-D

Ha en bra vecka!
Vi ses, kram M

Anonym sa...

Åååh, absolut Trolltider här med. Den är bäst!!! Den var verkligen mysig och magisk.
Jag måste fråga hur du gjort med granen. Har du grävt upp hela plantan med rötter och planterat den, eller har du sågat av den och satt i vatten? Jag vill också ha lite smågranar inne. Det är ju så fint!
Vet att en del krukväxter är lite känsliga mot granar. Vet du om olivträd svimmar av om de får en grankompis i närheten? Det vill jag ju inte riskera.
Har aldrig sett några lärkträd i skogarna häromkring...Undrar om det finns.
Ha det gott! Kramar, Annica

annaslantliv sa...

Jag älsakr Sunes Jul!
Och trolltider förstås. Den ska barnen få till jul iår, för iår blir nog adventskalendern helkass.

Har du små fattigmans hängen man har i tallris typ?

Hoppas du mår bättre nu. Inte kul att vara risig.

Vi är aldrig i skogen, fy skäms. Bara för vi har den bakom huset... sådär är det. Är aldrig på sjön heller. Bortskämda.
Nästa fina dag ska vi baske mig packa korgen och ta en tur bland träden.


Kram Anna

Viola sa...

Hej igen, du har något att hämta hos mig, ha en bra kväll, kram

Malmkakan sa...

Hej Melinda! Tror det blir lite stressigt i morron, måste hem direkt efter mitt möte...föräldramöte på kvällen, men på torsdag förmiddag ramlar jag in en sväng!
Det ska blir kul o träffas.
Kram, Cecilia

Anonym sa...

De långa rankorna du hittat är troligtvis Linnea som växer i långa rankor och ger de allra vackrast små rosa blommor på försommaren.

Galleri Hönshuset sa...

Hej tjejen...Jag väntar fortfarande på att någon ska hitta på lika bra "julkalender" som trolltider va. Vad kul att dina barn kan titta på den med dig =)

Längtar till lönen kommer så jag kan titta förbi o handla lite.. "det plitte inte pilligt det här inte"...

Hjärtat va så söt!

Ha det gott min vän. Kram Pirre

hemtrevnad marie sa...

Visst var trolltider mysig...såg den senast förra veckan då Eskil lånat den på bibblan....fast jag gillade Albert och Herbert väldigt mycket, då fick man ju skratta!
På senare år tycker jag Pettson varit mysig!
Och nej...Lillstrumpa gillade jag inte....fick nog av vilse i pannkakan!!
Superfint pyssel du gjort!!!
Och tänk...nu vet jag vad vi ska ha brandsprutan som min gube fått av min mormor (han har varit brandman)till!!!
Nu kommer jag nog att härma dig lite, haha!
Hjärtat du gjort var så sött!
kramis

Tess på Tilda och Mamma sa...

Åh så härligt att det finns fler ute i landet som tycker om gamla klassiska julkalendrar. Jag har samma favortit som du. Har nog sätt trolltider omkring ett 100 tal gånger med barnen. Först hade vi den på video men vi såg ¨så den gick av så nuhar vi köpt dvd filmen.Ha en fortsatt mysig vecka.
Kramis Tess

Willewira sa...

Ingen fara!! Jag är lika glömska jag med... kom inte ihåg att jag skulle få något. :)

Visst är det tragiskt att se ett sådant skåp gå förbi näsan så där!! Jag lade ett bud på 1000 kr och det gick för 1300 kr!!
Antagligen så var det någon mer som ville ha det, så jag hade kanske fått det för 2000 om jag varit där. Men det tålde inte min plånbok just då...
Fast surt är det!!

Adventskalender.... Trolltider? Var Clair Wikholm med i den? Iså fall gillade jag den inte. Vet inte var det var, men jag fick rysningar av henne som barn.
Däremot gillade jag Herkules, Teskedsgumman, Sunes Jul (fast då var jag vuxen), m fl.

Du får ta små pauser i all stress så kanske kryssen på händerna klarnar... :).

Sköt om dig!
Stor kram
Willewira

Golden&Vitt sa...

Heej melinda, oj ni alla pratar om trolltider,,,kan inte komma ihåg men det är nog åldersskillnaden som gör det :) Jag minns däremot en julkalender ( namnet? ) det var i ett slott och barnen gick igenom en klocka och kom till en nannan tid ,,guud så spännande.Nån som kommer ihåg vad den heter?

Vad fina hjärtan du gjort, pyssel är ju sååå härligt.Och så vackert med allt man får från naturen.

Dina sockar är nu färdiga...:)

ha en bra vecka/Annika

Unknown sa...

Håller med!! Trolltider var underbar..är vi lika gamla ungefär?? =) Syster yster och dom måste jag nog säga var lite dyster..men absolut inte så dålig som kritikerna säger!! =) Underbart kranshjärta du gjort..sådana revor hittar inte jag!! Din lyllos!! Ha en underbar dag! kramar Malin

Philura sa...

Trolltider ÄR den absolut BÄSTA julkalendern!

Och ja! Jag vill ha 2 såna där ljusstakar. Får ju komma in och hämta mitt presentkort i slutet av november, om du kan hålla dem till dess? Det blir min alldeles egna lyx-julklapp!

Anonym sa...

Åh vilken härlig krans!
Hur gjorde du den? :-)

Mjuka sa...

Hej vännen!
Det jag tänker på först är"Teskedsgumman" sen är jag väldigt förtjust i Björn Kjellman, så då måste jag säga Pelle svenslös också. Fint pyssel du gjort!
kram Malin

lottens vita och gröna sa...

hallå vännen! mmm tänk trolltider ja, den bästa ju!

underbara bilder från promenaden i skogen, vilket härligt vackert hjärta du skapat, och lärk jösse en sån måste jag nu finna!!

älskar bilden på brandsprutegranen...hjälp det lät nästan kinky, hihi!

ha det bäst, hoppas att vi nån gång kan ses! varmkram lotten

Rhodin sa...

Kanske plättar i mossen? Kram på dig!

Tiol sa...

Å vilka vackra bilder du tagit från skogen, och den lille vätten som fanns i gräset var ju extra söt så klart:o)
Bra att du påminner oss andra att ta in saker från skogen nu innan snön lägger sig som ett vitt täcke över allt och gör det totalt omöjligt. Så otroligt vacker krans du gjorde av denna gröna växt,som jag inte heller vet vad den heter. Jag vet att det finns en annan variant som också växer i långa revor som heter lummer, men den har ju långa toppar som sticker upp, så det är ju inte den du har hittat. Kanske någon annan som vet.
Ha det så gott Melinda:o)
Kram.........TINA i Falun, nu ses vi snart, kommer fredag kl 10.

Åsa sa...

Hej Har inte haft tid att sitta vid datan så fick läsa i fatt lite... Klart att Trolltider är bästa julkalendern!! Kommer inte ihåg allt(får se om den!),men minns att man blev glad av att se den. Precis som ett barnprogram ska va. Ha det bra och ta det lungt i jul stressen..;) //Åsa